Служителите напускат шефовете, а не фирмите

//Служителите напускат шефовете, а не фирмите

Служителите напускат шефовете, а не фирмите

Всички сме чули това изявление в някакъв момент и то се оказва вярно. Скорошно проучване на Gallup показа, че малко над 50% от служителите, които са напуснали работата си, са го направили, за да се отърват от шефовете си. Друго проучване, завършено през 2016 г., поставя числото право на 75%. Това е много.
Още повече проучвания показват, че хората, които напускат работа, често са най-ценните служители. Те са хора, които чувстват, че заслужават определен вид отношение и ангажираност на работното място…  хора, които чувстват, че имат по-добри възможности.

Ето пет причини, поради които хората напускат работата:

1. Не искат да работят с шефа си.
2. Искат повече възможности за развитие.
3. Искат по-добър баланс между работата и личния живот.
4. Искат да спечелят повече пари.
5. Не са били доволни от работната среда.

Погледнете внимателно този списък. Може да се твърди, че първите четири от петте всъщност са просто различни начини да се каже, че те се нуждаят от по-добър лидер… и възнаграждението дори не беше в първите три!

Прогресивните лидери знаят, че не можете да купите ангажираността или лоялността на служителите, те трябва да бъдат спечелени. Задържането на талантливи хора се свежда до лидерството. Влиянието на велики мениджъри и лидери върху запазването и развитието на персонала надхвърля всеки друг атрибут на работата.

Нека разгледаме основните начини, по които лошите лидери могат да отблъснат добрите служители:

Липса на смирение: Стават недостъпни и е по-малко вероятно да признаят отличното представяне на другите.
Не успяват да ангажират творческите страни на служителите: карат сужителите да се чувстват по-малко вдъхновени и неоползотворени.

Не успяват да развият уменията на служителите: Подценяват способностите и потенциала на служителите.

Наемат и повишават погрешните хора: Предпочитат служители, които приличат повече на тях, вместо да наемат такива, които е по-вероятно  да ги превъзхождат.

2018-12-07T14:02:45+03:00