Топ 5 тенденции при подбора на персонал за 2018

//Топ 5 тенденции при подбора на персонал за 2018

Топ 5 тенденции при подбора на персонал за 2018

Всичко, свързано с подбор на персонал, се променя постепенно – процесът на наемане, анализът на хората, преходът от хартия към софтуерни системи и т.н. Тенденциите в човешките ресурси се променят и е важно всеки да бъде информиран за текущите тенденции в областта на човешките ресурси.

През последното десетилетие фокусът на човешките ресурси се е променил повече към ангажираността на служителите и удовлетвореността на служителите. На пазара днес има много продукти, които дават възможност на HR технологията да преосмисли значението на човешките ресурси и да помогне за изграждането на прогресивна работна култура.

 

Какви са тенденциите, свързани с подбор на персонал, за които трябва да се грижим?

Непрекъснато обратна връзка и преглед на културата

Една от тенденциите в областта на човешките ресурси за 2018 г., е култура на непрекъсната обратна връзка или прегледи на работното място. Начинът, по който даваме обратна връзка, се е променил с времето. Сега мениджърите се фокусират повече върху подобряването на екипите си, като им дават конструктивна и честа обратна връзка.

Повечето служители предпочитат отзивите / рецензиите в реално време в годишните прегледи на ефективността, защото тази практика им позволява да разберат къде грешат и им дава шанс да се коригират, вместо да чакат цяла година, за да научат къде са се объркали.

 

Дигитализирано признание и награди

Получаването на похвала и признание от мениджърите винаги е било най-добрият мотиватор за служителите. През 2018 г. очакваме да видим тенденцията на дигитализиране на наградите и признаването.

Отчитането на връстници (peer-to-peer) също се прогнозира като тенденция за човешките ресурси за 2018 г., при която се очаква да се възползват от човешките платформи за социално признаване и да осигурят подходяща платформа за своите служители да възнаграждават и признават взаимните си приноси.

 

AI Driven HR (HR ботове)

Още една интересна тенденция, която да се търси през 2018 г., е човешки ресурси, управлявани от изкуствен интелект (AI). Това не означава, че AI ще замести човешкия фактор. Вместо това ще анализира и трансформира съществуващите данни и ще помогне в основните повтарящи се човешки ресурси.

Използването на AI за набиране на работна сила ви помага да намалите пристрастията и да оцените кандидата въз основа на вашите изисквания ефективно. Това също така дава възможност на човешките ресурси да работят повече за отношенията със служителите и да ги задържат, вместо да се захващат с ежедневните задължения.

 

Инструменти за управление на екипа

Тенденцията на използване на софтуерни средства за управление на екипи е широко признато в последните няколко години. През 2018 г. много софтуерни инструменти вероятно ще се появят и ще улеснят екипите да си сътрудничат помежду си.

Тези инструменти ви позволяват да използвате функции като съобщения в реално време, споделяне на знания и т.н. Те насърчават ангажираността на служителите и на свой ред увеличават общата производителност на работното място.

 

Система за управление на обучението

Необходимостта от развиване на умения винаги е била необходима за професионалистите, независимо от фазата на кариерата им. Непрекъснатото обучение се очаква да бъде един от най-популярните тенденции за подбор на персонал тази година.

Важно е да се предоставят възможности за обучение на служителите, така че те да могат да се подобрят и да допринесат в работата си. Системите за управление на обучението позволяват да проследявате правилно напредъка на служителите и да насърчавате сътрудничеството между отделите.

2018-06-28T15:16:09+03:00