Знаете ли защо добрите служители напускат работното си място?

//Знаете ли защо добрите служители напускат работното си място?

Знаете ли защо добрите служители напускат работното си място?

Всъщност, често най-добрите служители напускат работа. Чудите се защо? Това, че един човек е добър в работата си, не означава, че се чувства щастлив по време на работния процес. Има много причини, които да предизвикат напускането им – ниско заплащане, лоша атмосфера и най-вече неразбирателство с шефа. Е, заплащането е много важен критерий, но когато шефът ти не става, и това не може да те задържи да останеш и да го търпиш. Напускането на най-добрите служители се оказва един много кофти момент. Фирмата единствено може да загуби от това. Но защо толкова често напускат? Всъщност, те напускат своя шеф, а не работата си. Замислете се, истината е, че шефовете правят много грешки, с които губят най-добрите си служители.
Ето и кои са причините поради, които шефовете сами прогонват своите най-ценни служители.

1. Не успяват да развият знанията и уменията на служителите

В една фирма, от голямо значение е да може човек да има възможност да се развива за в бъдеще. А когато шефът ти не прави нищо по този въпрос, губите всяко желание да останете във фирмата. Ако е добър един ръководител, той ще поддържа перфектна комуникация със служителите си. А когато служителят е наистина много добър, задължително трябва да му предложите развитие в различни дейности. Ценете тяхното мнение, вслушвайте се в идеите им, понякога са много по-добри от Вашите идеи. Как могат да бъдат толкова ценни за Вас? Доста често тези хора са иноватори. Тоест, така те Ви спестяват време, обучения и пари като цяло. Но само един високоинтелигентен и разумен човек може да осъзнае колко важен може да бъде този служител за самата фирма.

2. Претоварват най-добрите си служители с още работа

Във всяка една фирма, има по един или повече служители, които са много по-способни от останалите. Ето и каква е грешката на ръководителя тук. Позволяват си да дават допълнителна работа на най-добрите си служители, без да се усетят, че ги претоварват по този начин. Това може да бъде много изтощително. Най-добре, ако може да свършите и работата на останалите?! Замислете се, добрият шеф няма да допусне най-добрите му служители да си отидат, защото са ощетени и наказани, че си вършат работата както трябва. Какво всъщност трябва да направите като шеф? Предложете му повишение, след като виждате, че се справя много по-добре от останалите с всички възложени задачи. В противен случай, той няма да се почувства нито мотивиран, нито оценен. Единственото, което ще стори, е да си потърси друго място, където ще бъде оценен.

3. Забравят за ангажиментите си или не спазват думата си

Когато шефът Ви е дал обещание, има два варианта. Да го изпълни, като това само би зарадвало добрия служител. Или пък да не го изпълни. Тогава ще Ви демотивира и ще пожелаете да си отидете, нали?
Сред качествата на перфектния шеф е да бъде отговорен, искрен и почтен. Когато изискваш от служителите си да бъдат такива, ти самият трябва да покажеш на екипа си, че си такъв. В противен случай насреща, ще получиш същото. Когато един шеф не удържи на думата си, предизвиква единствено огромно разочарование у служителите си.

4. Повишава неподходящите служители

Най-голямата грешка за един шеф е да не умее да преценява възможностите на служителите си. А когато това е така, той вместо да повиши най-добрите, които изпълняват задачите си на отлично ниво, той повишава неправилните хора. Не говори добре, за Вас, като шеф, да повишите човек, който Ви се подмазва или да наемете неквалифициран персонал. Ако се замислите, ще осъзнаете, че може да засегнете професионалистите от екипа си. Е, това също е много добра причина, най-добрите Ви служители да искат да напуснат.

5. Не се цени приносът

Не забравяйте да хвалите добрите си служители, както и да ги възнаграждавате. Когато един човек е заслужил, няма по-хубаво от това да го поощрите. Един добър шеф, трябва да умее да мотивира своя екип и да не подминава всяко едно усилие. А, за да бъде наистина удовлетворен, качественият служител, възнаградете го подобаващо и не спирайте да го поздравявате за добрата свършена работа.
Ние от NSR.BG сме агенция за подбор на персонал и фирмени консултации, можем да Ви дадем съвети, затова как да задържите Вашите служители или как да наемете най-добрите за предлаганата позиция. Помагаме както на фирми, така и на всеки, търсещ работа.

Ето и няколко съвети, с които може да запазите най-ценните си служители във фирмата.

1. Определете правилно позициите на своите служители.
2. Предложете гъвкаво заплащане.
3. Предложете възможност за развитие.
4. Създайте отношение към бранда на компанията.
5. Определете кариерното развитие на служителите си.
6. Създайте правила за гъвкава работа.
7. Намерете правилните хора.
8. Накарайте ги да се чувстват оценени.

2018-07-10T15:40:32+02:00