Най-добрите шефове са скромните шефове

//Най-добрите шефове са скромните шефове

Най-добрите шефове са скромните шефове

КОМПАНИИТЕ  ПОЛАГАТ УСИЛИЯ ДА НАЕМАТ И НАСЪРЧАВАТ РАБОТНИЦИ, КОИТО РЪКОВОДЯТ ЕФЕКТИВНО, НО НЕ ТЪРСЯТ „СВЕТЛИНАТА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ“

След  десетилетия на отсяване на потенциалните лидери по чар и харизма, някои работодатели осъзнават, че са пренебрегвали една от най-важните характеристики: скромността.

В епоха, в която високомерието се възнаграждава в социалните медии, в бизнеса и политиката, изследователи и експерти по заетостта казват, че насочването на светлината на прожекторите върху скромните хора може да доведе до по-добри резултати.

Скромността е основно качество на лидерите, които вдъхновяват сплотената работа в екип, бързото обучение и високите постижения в техните екипи, според няколко проучвания през последните три години. Скромните хора са склонни да осъзнават собствените си слабости, желаят да се надграждат постоянно, оценяват силните страни на другите и се фокусират върху цели извън собствения си интерес.

Сред служителите, това се вижда в по-ниското им текучество и отсъствието им от работа. Тези силни страни са често пренебрегнати, защото скромните хора често остават незабелязани, оставяйки аутсайдерите да мислят, че техните екипи вършат цялата работа.

Повече компании вземат предвид скромността при вземането на решения за наемане и повишаване. Изследователите разработват нови методи за проследяване на тази ниско ценена характеристика.

Hogan Assessments, водеща компания в провеждането на тестове за индивидуалност на работното място, планира да представи нова скала от 20 артикула в началото на 2019 г., предназначена да измерва смирението на търсещите работа и на кандидатите за ръководни постове, казва Рюн Шърман, главен научен сътрудник в компанията Tulsa, в Оклахома. Въпросите в скалата ще накара хората да се съгласят или не с твърдения като: „Оценявам съветите на други хора по време на работа“ или „Имам право на повече уважение от обикновения човек“.

„Повечето предположения са, че лидерите трябва да бъдат харизматични, да търсят внимание и да убеждават“, казва д-р Шърман. „Въпреки това, този тип лидери са склонни да унищожават своите компании, защото поемат повече, отколкото могат да понесат и са прекалено самоуверени и не приемат обратна информация от другите“, казва той.

Смирените лидери също могат да бъдат силно конкурентни и амбициозни. Но те избягват светлината на прожекторите и дават признание за постиженията на своите екипи, казва д-р Шърман. Те също търсят помощ и приемат обратната информация от другите, като така дават пример, който кара подчинените да правят същото.

Все повече работодатели търсят скромността също и в работниците на по-ниски позиции. Това е отчасти така, защото предполага етично поведение и по-дълго оставане на работата, казва Адам Милър, главен изпълнителен директор на Cornerstone OnDemand, доставчик на софтуер за управление на кадри в Санта Моника, Калифорния.

Компанията за облекло „Патагония“ започва да следи скромността в кандидатите за работа веднага щом влязат през вратата за интервю. Мениджъри, които търсят нови служители, първо се допитват до рецепционистите: „Как са се държали на рецепцията?“, Казва Дийн Картър, глобален ръководител на човешките ресурси за компанията Ventura, Калифорния.

Ако персоналът съобщи за неуважително или самовглабено поведение, „това може да бъде провалена сделка“, казва той. Поощрявайки скромността, служителите на всички нива се чувстват свободни да предлагат идеи, казва Картър. Скромните служители също са по-склонни да подкрепят мисията на компанията помгаща в решаването на екологичните проблеми.

В интервюта той моли кандидатите да му кажат за момент, когато са претърпели голям провал. „Ако кажат: „Уау, нека да помисля за това, защото има много пъти, когато съм обърквал нещата“, е доста показно!“ казва той. „Ако трябва да избират между много моменти, в които се е налагало със скрмността си да се научат,  това е добре.“

Индийските хотели, оператор на луксозните хотели TAJ в САЩ и другаде, използват оценките на Хоган, измежду всички останали, за проверка на потенциални лидери. „Скромността е емоционално умение, което лидерите трябва да имат“, казва П. В. Рамана Мърти, глобален ръководител на човешките ресурси за базираната в Мумбай компания. Скромността засилва способността за слушане в дълбочина, уважението към различните възгледи и готовността за изслушване на предложения и обратна връзка, казва той.

Компанията също така се опитва да внуши скромността във висшите ръководни кадри чрез наставления и деветмесечна програма за обучение.

Ако мислите, че знаете кои от колегите ви са скромни, лесно можете да грешите. Скромните хора не го изтъкват. И много работници, включително и арогантите, се опитват да се покажат като скромни и услужливи, за да направят добро впечатление, казва Кибео Лий, професор по психология в университета  Калгари в Алберта.

Новата скала на скромността на д-р Хоган се основава отчасти на изследванията на д-р Лий и Майкъл Аштън, професор по психология в университета Брок в Сейнт Катарин, Онтарио. След като прегледаха изследвания на личността на няколко езика преди години, те идентифицираха комбинацията от скромност и честност или това, което те нарекоха Факторът „Н“ (humility and honesty), като стабилна личностна черта.

Подчертан е от набор от качества, които се наблюдават едновременно при някои хора, включително искреност, скромност, справедливост, правдивост и непретенциозност. Същите хора избягват да манипулират другите, да заобикалят правилата или да се държат по алчен или лицемерен начин. Факторът „Н“ е включен в безплатната онлайн личностна инвентаризация, която те са разработили.

Изследователите на работното място често разчитат на направените от подчинените си, доклади за оценка на нивото на скромност на ръководителите. В проучване от 2015 г. на 326 служители, работещи в 77 екипа в здравноосигурителна компания, изследователите поискаха от членовете на екипа да оценят скромността на мениджърите си въз основа на скала, включваща желанието им да се учат от други или да признаят, когато не знаят как да направят нещо. Членовете на екипа също оценяват отношението и изпълнението на работата на отбора си.

Екипите със скромни лидери се представиха по-добре и вършиха по-качествена работа от отборите, чиито лидери проявиха по-малко скромност, смята водещият изследовател Брадли П. Оуенс, доцент по бизнес етика в университета Бригъм Йънг.

Печалбите от изпълнението на работата останаха независими от това колко други позитивни лидерски качества, които не бяха свързани със скромността, показваха ръководители на отбора.

Някои предизвикателства могат да изискват различен лидерски подход. Например, служителите, изправени пред екстремни ситуации или интензивен натиск времево, могат да се представят по-добре, когато лидерът им поеме по-авторитетен подход „отгоре-надолу“, казва   д-р Оуенс.

Въпреки това, компаниите със скромни главни  директори имат по-голяма вероятност от други, да разполагат с екипи от по-висшестоящи мениджъри, които работят гладко заедно, да си помагат взаимно и да споделят процеса на вземане на решения, според проучване на 105 фирми занимаваши се с компютърен хардуеър и софтуеър, публикувани в Journal of Management.

Такива компании вероятно също ще имат по-малки разлики в заплащането между изпълнителния директор и други висши ръководни кадри. Тези фактори прогнозират по-тясно сътрудничество между всички висши ръководни кадри, което от своя страна води до по-голяма ефективност, иновации и рентабилност в цялата компания, установиха изследователи.

 

Анкета: „Колко си скромен?“

Съгласни ли сте или не сте съгласни с тези твърдения?

1) Оценявам съветите на други хора по време на работа.

2) Не е моя работа да аплодирам постиженията на другите.

3) Хората губят уважение, когато признават недостатъците си.

4) Имам право на повече уважение от обикновения човек.

5) Правя много неща по-добре от почти всички, които познавам.

6) Дразни ме, когато другите игнорират постиженията ми.

Хората с високо ниво на скромност са склонни да се съгласят с точка 1 и не са съгласни с т. 2 до 6.
Източник: Hogan Assessment Systems

Известни мисли за смирението

    – „Колкото си по-голямо, толкова си по-смирен.“ – Апокрифът
    – „След тежести и загуби, хората стават по-смирени и по-мъдри.“ – Бенджамин Франклин
    – „Фатално е да се преструваш. Предпочитам да правя нещо по-скромно, отколкото да се хваля с това.“- Индира Ганди
     – „Там, където има търпение и смирение, няма нито гняв, нито притеснение.“ – Св. Франсис от Асизи
     – „Животът е дълъг урок в смирение.“ – J. М. Barrie

Ние от NSR.BG наемаме най-подходящите кандидати за Вашата позиция. Бъдете сигурни. че ако изберете нас, всички дейности ще бъдат извършени професионално и с внимание към детайлите.

2018-11-06T18:00:08+00:00