Колко важна e лоялността на работното място?

//Колко важна e лоялността на работното място?

Колко важна e лоялността на работното място?

Според изследване, проведено от Галъп в чужбина, 75% от работниците, които доброволно са напуснали работата си, са направили това, заради своите шефове, а не за самата длъжност. Когато служителите се чувстват подценявани и неоценени, не им отделя много време, те започват да си търсят друга работа, на която да бъдат по-оценени. Често лошото управление е в основата на напускането на служителя. Служителите са верни на шефа си, преди да са в организацията. В крайна сметка хората не напускат работата си. Те напуснаха шефовете си.

Много мениджъри смятат, че служителите автоматично са лоялни само, защото получават редовно заплата. Истината е, че лоялността не се продава. Лоялността трябва да се спечели. Всички пари, възнаграждения или добре структурирани упражнения за изграждане на екип, няма да задържат служители, ако продължавате да ги третирате зле. Ако фирмата Ви има висок оборот на служителите, може би е време да погледнете истината в огледалото.

„Обучете хората достатъчно добре, за да могат да напуснат, третирайте ги достатъчно добре, за да не искат да напуснат“, казва Ричард Брансън.
За да се увеличи лоялността на служителите – трябва да се обърне по-голямо внимание на начина, по който се отнасяте към служителите си.

Нашите съвети:

  • Не се отнасяйте към служители като машини – Служителите искат да знаят, че техният работодател разбира необходимостта от баланс между работата и личния живот и зачита личното им време.
  • Създаване на възможности за растеж и развитие – Винаги се уверете, че съществуват начини, по които вашите служители могат да растат и да вършат работа, която ги вдъхновява.
  • Осъзнайте усилията и постиженията на служителите – Всеки иска да се чувства ценен. Честото искрено признание държи екипа ви ангажиран и продуктивен.
  • Не микроменажирайте – вярвайте в служителите си. Дайте им автономия и възможност свободно да дишат, за да свършат работата си.
  • Осигурете подходящо обучение и подкрепа. Обучението демонстрира ангажираността на компанията към служителите по отношение на личния и професионалния растеж.
  • Покажи емпатия. Покажете, че ви е грижа. Много малко шефове показват съпричастност към членовете на екипа си, а това спомага за подобряване на цялостния морал на отбора и представянето му.
  • Отворено съобщение – Комуникирайте често със служителите и обратната връзка е добре дошли. Слушането и действията по отношение на гледните точки на служителите показват, че оценявате тяхното мнение.

Служителите са гръбнакът на всяка организация. В крайна сметка хората правят фирмите успешни. Всяка стратегия или бизнес план се основава на мотивирани и ангажирани хора, за да стане това! Ето защо най-успешните компании се фокусират върху хората и взаимоотношенията и гарантират, че и двете не само, за да се управляват, но да се и водят и  да се полага грижа за тях. Щастливите служители винаги са склонни да направят повече, ще направят големи усилия, за да помогнат на компанията да расте.

Лоялността е двупосочна улица. Ако искате лоялност на служителите, първо трябва да им я дадете. Служителите прекарват половината от живота си на работа. Те не искат много. Служителите искат да работят в среда, в която са оценявани. Понякога това са най-малките неща, които може да направите, но същевременно това е и най-голямото, от което служителите ви имат нужда. Малко уважение и съпричастност, могат да извървят дълъг път. Ако искате да получите най-доброто от вашите служители – пазете ги добре.

NSR.BG – Агенция за подбор на персонал и фирмени консултации помага на компании и хора да постигнат по-високо ниво на успех и значимост. Занимаваме с всички аспекти на човешките ресурси. Ние можем да ви помогнем да намерите потенциално лоялни служители. Както и да ги задържите на работа и да ги направите истински привързани към работата и коректни към вас. Можем да изградим фирмента ви стратегия за подбор и управление на персонал така, че да не ви се налага да я променяте дълги години напред. Доверете ни се, защото ние знаем, кое е най-добро за HR на вашия бизнес.

2018-10-31T16:59:59+00:00