Топ 20 на тенденциите в HR до 2020 г.

//Топ 20 на тенденциите в HR до 2020 г.

Топ 20 на тенденциите в HR до 2020 г.

Факторите, които оказват влияние върху пазара на труда, са многобройни. Те са свързани с демографската картина в конкретната държава, в случая България, новите технологии, които навлизат в работния процес, както и със състоянието на икономиката. На вашето внимание предлагаме 20 от основните тенденции, които ще доминират на нашия трудов пазар и в сферата на човешките ресурси, до 2020 г.

 

1. Различните очаквания, на различните поления

Нашият работен пазар, обхваща няколко поколения. Традиционалистите, родени в периода 1925 – 1945 г., вече отстъпват на следващите, след тях. Това са бейби бумърите (родени между 1946 – 1964 г.), заемащи основно нашия работен пазар и близо до пенционната вързаст и поколенията Х, които са родени в периода 1965 – 1980 г.

С нова сила, настъпват Y хората, родени през 80-те години на миналия век. На тях се възлагат надеждите за стабилен трудов пазар у нас. Z-младежите или т.нар. милениумчета, вече си проправят път в кариерата, тъй като най-големите от тях пълнолетни.

Всички тези хора, част от различни генерации, имат различна философия за работата, разминаващи се представи за идеалния работодател, както и разнородни мотиватори, които повишават или намаляват тяхната ефективност. Затова е важно работодателите да познават техните профили и това, което ги движи в живота и активира за различни дейности.

Универсалният подход при наемането и управлението на кадри, отдавна не работи. Заложете на стратегия, адаптирана към нуждите на отделните поколения, а най-добре и на отделния човек.

 

2. Опознайте децата на хилядолетието, защото като численост сред работещите

Поколението Y, известни и като „децата на хилядолетието“, се превръщат във фактор на трудовия пазар, тъй като заемат все по-голяма част от него. В следващите няколко години, те трайно ще се настананят на свободните работни позиции. Прогнозите са до 2025 г. Y хората да обхващат 75% от всички служители по света. Това означава, че работодателите трябва да познават техните нужди и изисквания особено добре. Това е поколение, изискващо индивидуален подход. За Y генерацията, заплатата е важна, но по-важни са целите на компанията, в която работят те.

 

3. За да се справите добре с HR, научете езика на следващото поколение

Опознайте и Z, защото все повече от тях ще заемат длъжности в следващите 2-3 години.Те са уверени, социални и на „ти“ с технологиите, така че се пригответе да бъдете все по-близко до тях, техния начин на живот и общуване.

 

4. Работата по проекти

Съвременният човек все по-често ще работи по проекти на различни работодатели, бидейки експерт в своята област. Няма да бъде важен толкова вида на договора, колкото приноса към съответната компания на всеки един служител.

 

5. Гъвкаво работно време

Работното време също се възприема много по-гъвкаво, отпреди. Наскоро в Швеция беше въведен 6-часов работен ден. Мотивировката затова бе, че работещите по-добре ще съчетаят времето за себе си, с работните задължения. Също ще имат време за здравна профилактика, а това води до повишена работоспособност и възможност по-добре да се справят с работните си задължения. Хората в различните държави, реагират положително и на намерението, работната седмица да стане 4-дневна. Това показва, че 5-дневната заетост в седмицата по 8 часа, отдавна е отживелица.

 

6. Гъвкаво работно място

Работното място също вече е гъвкаво понятие. Служителите не само в IT компаниите, използват гъвкавото работно място. Работещите все по-често предпочитат някое co-working пространство или уюта на дома, а защо не и на кварталното кафене. Може да видите, как работи гъвкавото работно място във вашия бизнес, като тествате служителите си им позволите, веднъж в месеца да не идват в офиса, а да работят от друго място.

 

7. Значимо място заемат новите технологии и дигиталния HR

Дигиталният HR се ръководи от стремежа ейчар информацията да достига максимално бързо до своите потребители. Затова се използват мобилни устройства, таблети, I Pod и други.

 

8. Новите данни срещу изпитаната интуиция

Новите технологии позволяват на HR специалистите да вършат голяма част от работата си по-прецизно, както и да анализират данни и тенденции. В този случай се комбинират познанията от миналото, с новите технологии на днешния ден и бъдещето.

 

9. Като на игра, геймификацията

 Използването на игровия подход, за тестване на служители, геймификация, все повече навлиза в областта на човешките ресурси навлезе Хората, без значение от възрастта им, обичат да играят, затова и игровият подход се възприема положително от тях.

 

10. Специализирани вместо общи обучения

Обученията, които са на мода днес, са тясно специализираните, от които работникът ще научи тъкностите в професията. Обученията са един от начините за справяне с проблемите в образователниата система и неподготвените кадри.

 

Предлагаме ви в схематичен вид и останалите 10 фактора, които ще влияят на трудовия пазар у нас.

 • Индивидуалния подход към служителите е все по-важен
 • Организационната структура е все по-разчупена и демократична. Вертикалната йерархия не винаги работи
 • Здраве и в офиса. Фитнес зала за служители, гейминг кът или джага за разпускане
 • Младите хора търсят предизвикателна работа с възможност за развитие. Кауза и идея, в която работещите да се припознават
  Заложете на широк пул от таланти. Отгледайте наследници на ключовите служители
 • Имиджът на кандидатите за работа и служителите в социалните мрежи, е водещ за тяхното развитие в кариерата
  Полезният работодател е най-добрият PR за компанията
  Виртуалното работно място, все повече хора предпочитат дистанционната работа, дори и за чужда компания, със седалище извън нашата страна
 • Младите служители имат нуждат от обратна връзка в работата им, затова колкото по-често и я давате, по-добре
 • В търсене на баланса между работата и личния живот. Ключов фактор за успеха на работодател и работник

 

Ние от NSR.BG можем да насочим вашия бизнес в правилната посока, като подберем подходящия персонал за компанията ви. Можем да ви създадем стратегия в човешките ресурси, за да не губите време и усилия и лесно да планирате структурните промени в компанията си. Можем още да ви консултираме по въпросите на HR, а също и да ви създадем база данни с потенциални служители, на база на кандидатствалите за работа при вас.

2018-10-24T15:11:04+00:00