10 съвета за правилен подбор на персонал

//10 съвета за правилен подбор на персонал

10 съвета за правилен подбор на персонал

Подбор на персонала е една от основните отговорности на ръководителите на човешките ресурси. Правилния избор може да помогне за увеличаване на производителността, печалбите и повишаване на „бойния дух“ на служителите.

Неправилният избор обикновено се отразява на високото текучество на персонала или липсата на компетентност на служителите. Ако изберете неправилния човек, ще трябва да похарчите отново пари за намирането на нови хора. Това може значително да увеличи разходите за всяка организация.

В тази статия ще разгледаме някои практически стъпки, които ще ви помогнат да провеждате интервюта и да изберете най-добрите кандидати. Процесът на набиране на персонал не се ограничава до интервюирането на всички кандидати и избора на най-подходящия. Това е труден бизнес и интервюто е само един от неговите компоненти.

По-долу има десет съвета, които да ви помогнат да направите по-добър избор при набиране на персонал.

 

Ясно представяйте от какво се нуждаете

Трябва да започнете с подробно описание на работата, за която търсите човек. Ако нямате подходящи описания, трябва да създадете списък на задълженията и изискванията, свързани с нея.

Много е важно кандидатът да разбере в какво се състои работата. При подбор на персонала не оценявайте само личните качества на човека, дошъл на интервю, а степента на неговото съответствие със свободната длъжност.

Добре написаните описания ще ви помогнат да намерите точните хора.

 

Потърсете най-доброто

Правилното лице може да бъде намерено чрез познати, интернет, препратки от други компании, агенции за набиране на персонал и съобщения. В зависимост от размера на вашата компания и нейните нужди, можете да изберете един или друг вид подбор на персонала.

За мнозина най-добрият начин да намерите нови служители е препоръката. Това е гаранция, че ще намерите човек с опит без големи разходи. Най-популярният начин за търсене на кандидати обаче са обявите. За да не е нужно да разглеждате стотици автобиографии, пишете ясни и конкретни обяви за работа. Това не само ще премахне излишните хора, но ще улесни и вашата работа.

 

Подгответе се за интервюто

Много добре подгответе въпросите, които искате предварително да зададете на кандидатите. Подайте въпроси, които са от значение за спецификата на работата, за да проверите дали кандидатите имат специални познания.

Опитайте се да не говорим за неща като раса, възраст, социален статус, религиозни убеждения, националност и т.н. Може да изглеждате нелюбезни. Обърнете специално внимание на личните качества на кандидата, неговия опит, способности и бъдещи планове.

Почти всички кандидати са запознати с типичните въпроси, задавани на интервюта.

 • Защо напуснахте последната си работа?
 • Защо се интересувате от тази работа?
 • Какво ще правите след 5 години?
 • Какви са вашите силни и слаби страни?
 • Какво ви хареса най-много на последната ви работа?
 • Какво не ви хареса най-много?

Разбира се, те са много добри, но при подбор на персонала, така че трябва да помислите за проблеми, за които кандидатът няма да бъде готов. Например, например:

 • Разкажете ни за най-добрия си шеф. Защо мислите, че той е най-добрия?
 • Разкажете ни за най-лошия ви шеф. Защо смятате, че той е най-лошия?
 • Какво може да направи шефът за да ви помогне?
 • Как се справяте с решаването на проблемите?
 • Опишете някакъв конфликт по време на работа и как сте го решили.
 • Какво би могъл да направи вашият предишен работодател, за да бъдете по-успешен?
 • Какви умения бихте искали да придобиете през следващата година?

Създайте подходящата атмосфера за интервюто

За интервюто, намерете тихо, уединено място. Отделете времето, когато няма да бъдете разсейвани. Ако сте разсеяни, може да изглеждате грубо на кандидата. Освен това ще ви попречи да се съсредоточите.

За да направите правилен подбор на персонала, да добиете правилното впечатление за кандидата не трябва да има смущения или близък контакт. По време на интервюто  кандидатът може да е нервен или да усеща дискомфорт. Вашата задача е да му помогнете да се чувства свободно. За целта трябва да го посрещнете, да се представите, да му предложите нещо за пиене, и като цяло да бъдете гостоприемни.

Добрата атмосфера по време на интервюто ще ви помогне:

 • за получаване на по-адекватна информация за кандидата;
 • да получите по-естествени отговори;
 • да остане с добро впечатление за организацията;
 • за привличане на повече потенциални служители.

Ясно представете вашата задача

Въпреки че всичко изглежда разбираемо, трябва отново да припомните целите на интервюто. Без да влизате в подробности, разкажете накратко за свободното място и как ще проведете интервюто. Ще бъде ли интервюто отсейващо? Дали някой друг ще говори още с кандидата? Ще има ли повторно интервю?

Кажете също на кандидата за планираната продължителност на интервюто и се уверете, че това не засяга собствените му планове.

Веднага му кажете, че всички записи в трудовата книжка ще бъдат проверени. Също така попитайте го дали можете да се свържете с последните му работодатели.

Следвайте хода на интервюто

Трябва да използвате правилната методология и да задавате разумни въпроси, за да получите информацията, от която се нуждаете и да вземете правилното решение. За да направите това, трябва да следвате хода на интервюто, да не се разсейвате от незначителни въпроси.

Поглеждайте списъка с подготвени въпроси, ако е необходимо. Не правете обичайната грешка на интервюиращите: не говорете твърде много. Слушайте повече. Опитайте се основно да говори кандидата.

Научете колкото се може повече за компетентността на кандидата (опит, образование, способности), отношението му към работата (ентусиазъм, предпочитания, цели), социални ценности (лични качества, характер). Пригответе се за паузи. Кратките паузи могат да предоставят допълнителна информация за кандидата. Прекалено дългите паузи могат да бъдат странни.

Слушайте и записвайте

Вашата цел е да съберете информация за кандидата, който е свързан с работата. За да направите това, трябва да слушате много внимателно това, което той казва. Ако отделите цялото внимание на събеседника, той ще се чувства по-уверен в комуникацията с вас.

Запишете някои важни точки. Можете да използвате тези бележки при по-внимателно разглеждане на кандидатите след интервюто. Можете също така да запишете въпросите, възникнали по време на интервюто.

Кажете на кандидата предварително, че ще си водите бележки. Пишете бързо и кратко, за да не разсейвате кандидата.

Отговорете на въпросите

Позволете на кандидатът да зададе въпроси за работата или фирмата. Разумните въпроси могат да ви дадат по-голямо разбиране за особеностите на мисленето му. Бъдете готови да отговорите на трудни въпроси, например:

 • Как се поощрява безупречната работа?
 • Каква е ценностната система и етикета на компанията?
 • Какви са възможностите за кариерен ръст в компанията?
 • До колко е стабилно положението на компанията на пазара?

Представете необходимата информация в края на интервюто

Подробното описание на свободната длъжност е най-добре да оставите за края на интервюто. Тогава е по-добре да се говори за културата на компанията, за взаимодействието на служителите и изискванията за тях. Ако кажете това по-рано, това ще помогне на кандидата да намери подходящите отговори на вашите въпроси.

Говорете за компанията и свободното работно място истината. Ако има някакви отрицателни моменти, говорете за тях. Потенциалните служители трябва да имат добро разбиране за това, с какво ще се занимават и какво могат да очакват от бъдещата работа.

Обсъдете заплатата, графика и предимствата, предоставяни от фирмата. Разкажете на кандидата за следващата стъпка в процеса на наемане. Завършете с благодарност към кандидата за вниманието му към компанията.

Оценете кандидата

Отделете известно време след интервюто, за да съберете мислите си и да оцените кандидата. За това може да се наложи да се върнете към записите, които сте направили по време на интервюто.

Опитайте се да не се отнасяте към кандидата преднамерено. Съсредоточете се на съществените за свободното място изисквания. Въз основа на предишния опит на кандидата, преценете до колко е подходящ за тази работа. Бъдете готови да аргументирате оценката си.

Ето трите най-важни въпроса, които трябва да запомните, за да намерите подходящия служител:

 1. Ще се справи ли кандидата с работата?
 2. Иска ли той да работи?
 3. До колко гъвкав ще бъде той, когато започне работа?

Най-правилният и добър подбор на персонала може да бъде решаващ фактор за продължаване на ефективната работа на компанията.

Служителите са гаранция за успеха на компанията. Това е съкровище, което трябва да бъде усърдно търсено и защитено по всякакъв възможен начин.

2018-11-13T10:49:57+00:00