Как да преминете успешно интервю за работа

//Как да преминете успешно интервю за работа

Как да преминете успешно интервю за работа

Темата за успешно преминаване на интервю за работа винаги е вълнувала и вълнува много хора. Вие ще имате гарантиран успех, ако следвате някои правила.

Интервюто с бъдещия работодател изисква внимателна подготовка. На първо място, общ съвет – настроението трябва да бъде делово и работно. Задължително в навечерието на интервюто с работодателя влезте в интернет, намерете възможно най-много информация за фирмата, в която ще се явявате на интервю за работа. В зависимост от размера на самата компания, управителят или мениджърът по персонала, или бъдещият ви ръководител, или директорът на компанията, ще говорят с вас. Ето защо, трябва предварително по телефона, да разберете с кого ще се проведе срещата, каква е неговата длъжност.

Кандидатът обикновено знае предварително за времето на интервюто. Ето защо е неприемливо да закъснявате, но не трябва да идвате и половин час по-рано, най-оптималното време е 10 минути преди определеното време. Вземете със себе си отпечатано резюме, вашите дипломи и препоръчителни писма, лична карта и копие от трудовата книжка също няма да навредят.

По дрехите посрещат, по ума изпращат

За да преминете успешно интервюто за работа, трябва да запомните старата поговорка, че винаги посрещат по дрехите и изпращат по ума. От това, до колко благоприятно впечатление правите на мениджъра по персонала, ще зависи по-нататъшния ви напредък към целта.

Смята се, че за хората с по-привлекателен външен вид е много по-лесно при кандидатстване за работа, но това съвсем не е така. Основното нещо е да изглеждате добре поддържани и обаятелни. Но разбира се, и добър специалист в своята област. Не само на външния ви вид, но и на вътрешното състояние трябва да се харесате на вашия работодател. С целия си външен вид трябва да покажете своята ефективност, добра воля и желание за сътрудничество.

Вашият успех ще зависи от това как можете да говорите сбито и компетентно за вашия опит и знания. Преди да започнете интервюто за позицията, опитайте се да си припомните 5-6 факта от вашата биография (кратки истории за производствения успех). Ще бъдете помолени да разкажете за себе си, затова подгответе кратка презентация за 3-5 минути.

 

Как да преминете успешно интервю за работа

Преминаване на интервюто за работа. Как да се държите?

Поканени сте на интервю с ръководителя, което означава, че вашият личен работен опит е заинтересувал потенциалния работодател. Сега вашата основна задача е да развиете този интерес.

Как да се държите на интервюто? Опитайте се да се държите естествено, не се затваряйте в себе си, умейте да управлявате ситуацията. Не забравяйте, че това, което казвате за себе си, трябва да се реализира на новото работно място.

Предварителното решение за това, дали ще работите в тази компания, трябва да  вземете по-рано. По време на интервюто за работа е препоръчително да зададете на събеседника някои уточняващи въпроси и ако отговорите му променят първоначалното ви желание да работите в тази конкретна компания, тогава веднага му кажете.

Много е важно да можете да слушате събеседника. Правилно ви представяне, това е само половината от битката. Втората половина не е просто да чуете това, което ви казват, но и да изясните всичко това. Имате право да получите подробна информация за компанията, корпоративната култура, мисия, система за мотивация и др. Преди да зададете нов въпрос, анализирайте предварително получената информация.

Често задавани въпроси на интервю за работа и отговорите за тях:

Подгответе се предварително, за да отговорите на стандартните въпроси, задавани на интервюто:

  1. Разкажете ни малко за себе си. С този въпрос работодателят иска да знае приоритетите в живота ви. Но работодателят се интересува предимно от вашето образование и трудов стаж, той е по-малко заинтересован да слуша за вашето хоби. В този случай е по-добре да говорите за всичко по малко: за образованието и трудовия опит, и за вашите хобита, или може да поискате да той уточни въпроса: какво точно трябва да кажете, за вашите професионални умения или нещо лично.
  2. Защо напуснахте предишната си работа? Работодателят иска да знае причините за напускане на предишна работа и какво очаквате от новата. По-добре да се каже, че не е имало перспективи за кариерно израстване, или че рутинното е скучно, или можете да се позовете на факта, че компанията се е преместила на друго място и е станала териториално неудобна, не е организирала работния график и т.н. Най-важното тук е да не говорите зле за бившия си шеф или колеги, това може да се обърне срещу вас.

Когато казвате това, трябва да сте сигурни, че кариерното израстване ще бъде възможно в новата компания, няма да има рутина и тя няма да се премести в другия край на града. За желанието да заработвате повече, отколкото на предишното място, най-добре е да говорите в последния момент, между другото. Повечето работодатели мислят, че всички добри служители предпочитат да работят, най-вече за идеята, а не за пари.

  1. Назовете желаната заплата. Компанията иска да знае за колко може да ви „купи“ за известно време за себе си. Можете да се чувствате свободни да кажете сумата, която е 10-15% по-висока от вашата предишна заплата, но е по-добре да не е повече от 30% .
  2. Разкажете ни за недостатъците си. Този въпрос е повече за съобразителност, но тук е важно чувството за мярка. Не трябва много да остроумничете. По-добре е да кажете: „Аз със сигурност имам някои недостатъци, но те не влияят на работата по никакъв начин“.
  3. Сега ни разкажете за вашите постижения. И този въпрос се задава, за да тества самочувствието ви. Задължително разкажете как сте увеличили продажбите в предишната компания, или успешно сте реализирали проект, завършили курсове за повишаване на квалификацията и незабавно успешно сте приложили тези знания в работата си и т.н. Ако не сте извършили нищо от това, тогава разкажете за нещо, което сте направили, например: овладели сте офис програми на компютъра, започнали сте да говорите чужд език – това може да е достатъчно.
  4. Какво знаете за нашата компания. Трябва да имате поне някаква малка информация за фирмата, в която кандидатствате. Това изобщо не е трудно. Просто трябва да прекарате малко време да се запознаете с корпоративния уебсайт на компанията в интернет. И за да не объркате за коя компания ви питат на интервюто за работа, опитайте се да не планирате повече от две интервюта на ден.
  5. Защо искате да работите при нас. По правило този въпрос се задава веднага след предишния. По този начин интервюиращия се опитва да разбере реалната причина поради която кандидата иска да заеме вакантната длъжност. Най-добре е да кажете: вашата компания е на пазара повече от 10 години, а това показва нейната стабилност (и това е точно това, от което се нуждаете), вашата компания е новатор на пазара в своя сегмент (и това е точно което е това, от което се нуждаете), интересно е да продължите работата в същата област, напълно ви устройват служебните задължения, офис в близост до дома и др. и т.н. За парите най-накрая.

В края на срещата, не забравяйте да благодарите на събеседника за отделеното време, да се уговорите за по-нататъшни методи и време за комуникация. Ако не сте одобрени за свободното място, не се отчайвайте. Считайте това за малък изпит. Всяко интервю за работа е безценен опит.

2019-03-04T13:47:49+02:00