Как да изберем подходящата професия за себе си?

//Как да изберем подходящата професия за себе си?

Как да изберем подходящата професия за себе си?

Като се замислите, половината ни живот преминава в работа. Не мислите ли? Затова е изключително важно дали сте избрали правилната професия за себе си. Да, от малки винаги сме знаели какви ще станем като пораснем, но това може би са само мечти. Все пак е важно и да се съобразите с индивидуалните способности, които имате. И не забравяйте, родителите не винаги са най-добрите съветници.  Това решение трябва да вземете сами, според Вашите интереси, и да бъдете ориентирани по от рано. В доста държави в Европа, учениците в последните класове, трябва да се обръщат към специалисти, които да ги насочат към подходяща професия.

Има различни хора, едни нямат интерес към нищо, откъдето идва проблема с избора на  професия, други пък, имат интерес към няколко неща, но не всичко им се отдава. В крайна сметка има разни хора, разни идеали. Както знаете, всяка професия изисква определени качества, затова Вие трябва да се съобразите с качествата, които притежавате. Как да се ориентирате към правилната професия за Вас?

При колебание и съмнение

Колебанието не е много положително качество. В такива ситуации, изберете работа, която може да разкрие Вашите умения напълно и така ще постигнете успех. Разбира се, първо е добре да направите оценка на себе си и не бива да забравяме, че психичните свойства се променят- характер, интереси, способности. Когато имате интерес, в самата дейност се оформят и Вашите способности. А изясните ли си тези психически свойства, може да се насочите към правилното училище, разбира се имайки предвид и финансовите възможности.

Определете своите изисквания към работата

Много важно да определите своите изисквания към работата. Какво включва това? Първо трябва да определите вида дейност, с която искате да се занимавате. Второ, определете Вашите цели. След това, трудоустрояването, нивото на подготовка , условията на работа и разбира се- трудовото възнаграждение и възможности за развитие.

Обсъдете с близките си

Родителите Ви може само да Ви дадат полезни съвети, за които Вие самите не сте се сетили. Когато сте направили своя избор, определете кои са най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да осъществите реализацията му, а именно правилно учебно заведение, за да получите професионално образование. В никакъв случай не допускайте, родителите Ви да налагат мнението си върху Вашия избор. Позволете да изкажат своето мнение и ценни съвети и те ще Ви подкрепят, ако им обясните, че сте взели решение и сте убедени в него.

 

Бъдете готови да повишите квалификацията си

Постоянно се появяват нови професии, не забравяйте да анализирате пазара на труда. Изборът на професия е важен, но е задължително той да е този, който сте направили след завършването. Винаги трябва да бъдете готови за промяна в избора си, колкото повече усвоявате нови неща, толкова това ще ви помогне да бъдете добри и в други области. Животът понякога може да поднесе много възможности. Не ги изпускайте.

Аз мога, аз искам, аз трябва

Изборът на професия може да се представи, чрез триъгълника със следните страни: Аз мога, аз искам, аз трябва. Срещу „аз искам“ споделете своите интереси, или това, с което най-много Ви се занимава. „Аз мога“ – тук са способностите на човек да научва и бързо да изпълнява конкретната дейност. И „аз трябва“- социална поръчка или потребността и търсенето от обществото на хора с определени специалности.

Когато и трите страни са равни, Вие сте се насочили правилно към избора на професия. Това е един добър начин, с който може да се ориентирате по-лесно. Нарисувайте подобен триъгълник и вижте дали сте на прав път.

Определете какъв тип човек сте

  • Човек-изкуство- музикант, артист, художник и т.н.
  • Човек-природа- химик, биолог, геолог и т.н.
  • Човек-техника- строител, летец, шофьор и др.
  • Човек-знак- програмист, икономист, оператор и т.н.
  • Човек-човек- лекар, полицай, секретар, специалист по човешки ресурси и др.

Тази система е ясна и  се определя отново според Вашите интереси.

За да направите правилен избор, не се влияйте от странични мнения, послушайте себе си. Тогава няма да съжалявате след време. Ние от NSR.bg помагаме на хората да постигнат голям успех и значимост. Ние откриваме уменията, целите, желанията и възможностите, както на отделните личности, така и на всеки бизнес. Можем да Ви помогнем да се развиете, подобрите и да постигнете едно балансирано съществуване. Доверете се на нас, защото ние сме качествен и доказан партньор за подбор на персонал и фирмени обучения.

2018-06-27T11:08:27+03:00