Как мотивацията идва от вдъхновението?

//Как мотивацията идва от вдъхновението?

Как мотивацията идва от вдъхновението?

Да бъдеш лидер, всъщност не е никак лесна задача. Особено велик лидер- съчетание от разнообразни уникални умения. Трябва да умееш да вдъхваш доверие и възхищения с действията си, а не само с думи. Ако изисквате от Вашите служители определен начин на държание, ако прекалено им го натяквате, нищо няма да промените. Това, което трябва да направите е да демонстрирате това поведение, което желаете да виждате от тях самите.

За да бъдете ефективен лидер, обърнете внимание на следните съвети:

1.    Никога не ограничавайте растежа на служителите, насърчавайте го

За огромно съжаление има шефове, които не насърчават своите служители. Чудите се защо? Всъщност те се страхуват, че един ден тези служители могат да го надминат. Не оценяват таланта и растежа на  служителите си. Предпочитат да пазят част от информацията и да не дават възможност на служителите да взимат по-сериозни решения. А, за да си велик лидер, трябва да се радвате на развитието на Вашите служители и постоянно да ги насърчавате. Каква по-добро вдъхновение от това, да давате възможност на хората да се развиват професионално. Добрият лидер всъщност очаква служителите му да разкриват пълния си потенциал и дори са способни да подадат ръка и да им помогнат да го постигнат. По-често този растеж се постига в неформална обстановка.

2.    Уважавайте личността на служителите си

Уважавайте стила и начина на работа на всеки един работещ във фирмата Ви. Всеки един има свой стил и му е необходима различна мотивация. Не поставяйте всички под един знаменател и възнаграждението да бъде винаги едно и също. Не третирайте служителите си като клонинги, те са хора, уважавайте тяхната личност и ги насърчавайте по-различен начин.

3.    Служителите не трябва да са подчинени, а равнопоставени

Много е неприятно и досадно, когато шефът Ви, постоянно Ви виси на главата, сякаш се нуждаете от надзор. Така никога няма да бъдете сред Велите лидери. Как да процедираме? Единственото, което трябва да направите е да се държите със служителите си като с партньори и колеги. Оставяйте ги да взимат решения сами за своята дейност. Така, Вие демонстрирате доверие и цените усилията на служителите си. Покажете им, че вярвате, че могат да се справят.

4.    Бъдете пример

Вие сте лидер, затова трябва да бъдете и пример за Вашите служителите. За да ги вдъхновите, трябва да покажете своите качества. Не ги спирайте, помагайте им да израстват и да се учат от Вас. Все пак, освен лидер, Вие сте и техен учител. Давайте своите съвети в областта, в която сте най-добър. Създайте правила, които са справедливи за всеки един служител и успехите сами ще дойдат. Демонстрирайте такова поведение, което изисквате от тях самите по време на работа. Добрият лидер следва това, което проповядва.

5.    Великият лидер държи на честността

Работете редом със служителите си, бъдете най-отпред, но дърпайте и тях напред. Добрият лидер използва думата „Ние“. Това означава, че уважава всеки един от служителите си и държи на тях. Най-важното за всеки един бизнес е, добрият, мотивиран, сплотен екип. Важно да поддържате комуникация с всеки един и да се вслушвате в техните идеи, давайте шанс да се изявяват. Когато имат самочувствието да споделят идеите си помежду си, работното място може да става все по-добро, а екипът, все по-сплотен и продуктивен.

6.    Един лидер трябва да бъде добър, упорит и взискателен

За да се радва на мотивиран екип, който е отдаден на работата си, великият лидер трябва да владее две напълно противоположни качества- деликатност (за отношенията с хората) и взискателност (по отношение на работата). Трябва да умее да се сближава с хората и да съзира най-доброто у тях.

Лидерът е човек, който знае накъде върви, какво иска и защо отива в тази посока. Много проучвания показват, че когато човек може да си отговори на тези въпроси, може да бъде успешен лидер. Ако следвате тези наши съвети за ефективен лидер, гарантираме, че Вашият екип ще бъде достатъчно мотивиран. Вие сте тези, които може да дадете вдъхновение на служителите си. Ниe от NSR.BG смятаме, че Ви доказахме, че мотивацията идва от вдъхновението, а не от страха. Ако търсите качествен персонал, доверете се на нас. Ние сме агенция за консултантски услуги и подбор на персонал. Помагаме на всеки един бизнес да се развие.

2018-06-06T17:28:44+03:00